VoucherCoupon

Malayer - Antique Персийски връзван килим 134x90

Malayer - Antique Персийски връзван килим 134x90

Цветовете на всеки килим се различават в зависимост от ъгъла под който го гледате. Можете да разгледате килима от различни гледни точки на следващите снимки:

 • Цена на офертата: 905       50%
 • цена на дребно: 1809 €
 • Код на килима: ant051-1134
 • Размер: 134x90 cm
 • Дебелина: Среден (5-10 mm)
 • Години: 120+ (Античен/ Старинен)
 • Произход: Иран/ Персия
 • Височина на косъма - Основа: Вълна върху памук
 • Гъстота на възлите: около 350.000 възли на m²
 • Цветове на килима:
 • Важна забележка: Килимът е леко изкривен/ неравномерен.
  Има леко износване върху килима на някои места.

Връзвани килими Malayer: Малайер (Malayer) е красив малък град между градовете Хамадан (Hamadan) и Арак (Arak). В региона се отглежда най-доброто грозде, а също така се изработват и някои от най-красивите килими. Постоянството, традиционалността и автентичността при начина на изработка на килимите, без влияния от други видове килими ги прави изключително търсени. Всяко семейство в Malayer има свои модели за изработка на килими. Рисунъкът може да бъде симетричен или асиметричен, с цветя или геометрични форми. Също така изобразяват малки сцени в различни балансирани комбинации като: човешки фигури, конници, камили, коне и патици в езера със златни рибки (символ на късмета). Поради това, че килимите са тънки рисунъкът им се проявява много ясно. Вълната е с отлично качество с естествен блясък. Багрите са натурални, понякога при новите килими може да са синтетични. Оранжевото в комбинация с тъмното ръждиво червенокафяво, придават особен облик на килимите. Резултатът е фантастичен, когато всичките тези цветове се съчетаят с мастилено синият цвят на нощта и естествения бежов цвят на натуралната вълна, който смекчава и свързва хармонично различните цветове, като придава на рисунъка триизмерност. Горните цветови комбинации се срещат и при стари килими Saruk и Feraghan. Търговците на килими винаги имат един килим Malayer в своята колекция, за да привличат клиенти.

Антични/ Старинни

Номадски: Връзвани килими изработвани от номадите. Номадите постоянно се придвижват и не стоят на едно определено място. Изработват ръчно килими на сглобяеми станове, поради това могат да се наблюдават някои разлики в тъкането и килимите понякога да са с неравномерна форма. Също така дизайнът на килимите става по памет и се определя от моментното вдъхновение на всеки килимар. Така понякога е възможно килимите да нямат успореден единен рисунък по цялата си повърхност.

Abrash: Поради разликите в маслеността и количеството на солите съдържащи се във вълната по време на боядисването ѝ тя има различна попивност на боя. Преди процеса на изработката това не е толкова видно, но по време на тъкането се получават ивици с различни оттенъци на един и същ цвят. Това се нарича Абраш (Abrash) – което на персийски означава облаче – и е признак за естествеността и автентичността на вълната, при която не са използвани никакви химични средства. Примери

Основна категория
Вид
Произход
Размер/ Форма
Рисунък
Качество
Цвят

Pin it

Килими, които сте разгледали
Malayer - Antique
Malayer - Antique 134x90
905 €

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!