Kashmar - Mashad Персийски връзван килим 396x291

Kashmar - Mashad Персийски връзван килим 396x291

Цветовете на всеки килим се различават в зависимост от ъгъла под който го гледате. Можете да разгледате килима от различни гледни точки на следващите снимки:

 • Oбща Цена: 1302         Extra Discount -30%
 • Интернет цена: 6511 €
 • Код на килима: cls1025-388
 • Размер: 396x291 cm
 • Дебелина: Среден (5-10 mm)
 • Години: 0-20 (Ново)
 • Произход: Иран/ Персия
 • Височина на косъма - Основа: Вълна върху памук
 • Гъстота на възлите: около 90.000 възли на m²
 • Цветове на килима:
 • Важна забележка: Килимът е леко изкривен/ неравномерен.

Връзвани килими Kashmar: Град Кашмар (Kashmar) се намира в провинцията Хорасан (Khorasan) югозападно от град Машаад (Mashad) в източен Иран. Град с богата история, чието старо име е Торшиз (Torshiz). Там векове наред се тъкат изключителни килими с високо качество. Тези килими са плътни, с тънка и мека вълна, с красиви оттенъци на светлосиньото контрастиращи със слонова кост и бежово. В по-новите килими се използва нежно зелено, червено и кафяво. Типични за килимите Kashmar са големите размери и уникалните рисунъци, които са като картини – с дървета, цветя и кубета на минарета. Също така се изобразяват сцени, свързани с исторически събития (като например някое значимо събитие от историята на Персия или на някоя историческа фигура или на някой от владетелите на Персия). В Kashmar се изработват стилни шедьоври с цветова хармония, сложност на рисунъка с детайли, които да подчертаят любовта на персийците към красотата и изкуството. Килимите Kashmar са устойчиви и с времето стават все по-красиви.

Връзвани килими Mashad: Машад (Mashad) е известен като градът на поета Фердоуси, автор на поемата „Шах - наме” (\"Shahnameh\" или Книга за царете), считана за националния епос на Иран, а също така известен като свещения град на иранските шиити, областен град на провинция Хорасан и се намира на 100 км източно от Техеран. Известен също и с отличното качество на своята вълна. Старите килими Mashad са били с много високо качество и тънкотъкани. За известен период от време поради високата стойност на изработката качеството започва да не отговаря на изискванията на купувачите и търсенето значително спада. Това продължава приблизително до средата на 50-те години, когато започва подобряване на качеството. Килимите малко по малко започват да приличат на произведения на изкуството с красиви, елегантни, фини и нежни орнаменти. Голямо разнообразие от цветя \"Mir I Botah\", красиви медальони, ивици и гирлянди вече красят килимите Mashad. Багрилата почти винаги са натурални. В Хоросан растат много krapprot (вид растение) от които се получава много приятен червен цвят. Също така мастилено синьото е вторият от използваните основни цветове. Възлите които правят са сене (senneh, персийски възел) и йордас (ghiordes, турски възел). Килимите Mashad с название Turkbaf, при които се използва възелът йордас (ghiordes) са с много високо качество и естетика.

Класически: Връзвани килими изработвани в градовете в килимарски работилници на стационарни станове (за разлика от номадите). Моделите им се изработват от дизайнери на килими първоначално върху хартия. Килимарят стриктно се придържа към тези модели при изработката - изтъкаването на килима, но дори и при тези килими могат да се открият малки различия.

Abrash: Поради разликите в маслеността и количеството на солите съдържащи се във вълната по време на боядисването ѝ тя има различна попивност на боя. Преди процеса на изработката това не е толкова видно, но по време на тъкането се получават ивици с различни оттенъци на един и същ цвят. Това се нарича Абраш (Abrash) – което на персийски означава облаче – и е признак за естествеността и автентичността на вълната, при която не са използвани никакви химични средства. Примери

Основна категория
Вид
Произход
Размер/ Форма
Рисунък
Качество
Цвят

Share

Pin it

Подобни килими, които могат да Ви заинтересуват

Mood - Mashad
Mood - Mashad 394x286
710 €

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!

Килими, които сте разгледали

Kashmar - Mashad
Kashmar - Mashad 396x291
1302 €