Qashqai - Тъкани килими 303x149

Qashqai - Тъкани килими 303x149

Цветовете на всеки килим се различават в зависимост от ъгъла под който го гледате. Можете да разгледате килима от различни гледни точки на следващите снимки:

  • Цена на офертата: 158       80%
  • цена на дребно: 1129 €
  • Код на килима: klm5007-307
  • Размер: 303x149 cm
  • Дебелина: Тънък (<5 mm)
  • Години: 0-20 (Ново)
  • Произход: Иран/ Персия
  • Височина на косъма - Основа: памук върху памук
  • Гъстота на възлите: *Тъканите килими не се връзват и нямат възли
  • Цветове на килима:
  • Важна забележка: Килимът е леко изкривен/ неравномерен.

Връзвани килими Qashqai: Килимите Кашкай (Qashqai) се изработват от номади населяващи планинските региони на югозападна Персия, в провинциите Фарс (Fars), Кузестан (Khuzestan), южно от Исфахан (Isfahan) и в регионите около град Шираз (Shiraz). Килимите имат гъсто разположени възли и богата гама от орнаменти, обикновено са в тъмно червено и синьо. Изработват връзвани и тъкани килими и друг декоративен текстил (панделки, чанти и др.), където пресъздават сцени от ежедневието с хора, животни, птици, дървета и цветя. Също така изобразяват исторически паметници главно от Персепол.

Тъкани килими Kilim: Това е тип ориенталски тъкан килим без нишки (който предхожда дебелите килими с вертикални нишки) и се изработва основно от номадите в Персия, Афганистан, Турция и в различни региони на Кавказ. Става дума за тъкани с не много големи размери с обикновена изработка, без вертикални нишки, които имат характерни геометрични мотиви и богати цветови съчетания. За изтъкаването им се използват естествени материали като вълна, а понякога и коприна за по-леки и по-тънки тъкани килими. Оцветяването на нишките се осъществява с натурални багрила от растения и минерали, което допринася за красивите, естествени нюанси. Богатата традиция на тъканите килими се губи в далечните векове сред номадите на централна Азия. Първоначално тъканите килими са били предимно битов артикул, като много по-късно стават търговска стока, след развитието и разцвета на ориенталското килимарство през ХVIв. и ХVIIв. Намират редица приложения и могат да се използват като постелки на пода, като покривала или като украшения на стените. Думата „килим” произлиза от персийската дума Gelim. На кюрдски се наричат Berr. Най-известните тъкани персийски килими са Sumakh, Senneh, Fars и Qashqai. Други наименования на афганистански тъкани килими са Golbariasta, Maimane, Taimani, Maliki и др. Много тъкани килими се изработват на границата между Персия и Афганистан от номадите Balouch с характерните, тъмни, земни цветове.

Abrash: Поради разликите в маслеността и количеството на солите съдържащи се във вълната по време на боядисването ѝ тя има различна попивност на боя. Преди процеса на изработката това не е толкова видно, но по време на тъкането се получават ивици с различни оттенъци на един и същ цвят. Това се нарича Абраш (Abrash) – което на персийски означава облаче – и е признак за естествеността и автентичността на вълната, при която не са използвани никакви химични средства. Примери

Основна категория
Вид
Произход
Размер/ Форма
Рисунък
Качество
Цвят

Share

Pin it

Подобни килими, които могат да Ви заинтересуват

Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 305x156
174 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 306x136
152 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 313x139
108 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 292x148
158 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 306x144
243 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 308x154
173 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 317x140
111 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 307x157
176 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 312x158
109 €
Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 310x150
115 €

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!

Килими, които сте разгледали

Qashqai - Тъкани килими
Qashqai - Kilim 303x149
158 €