Qum Персийски връзван килим 392x281

Qum Персийски връзван килим 392x281

Цветовете на всеки килим се различават в зависимост от ъгъла под който го гледате. Можете да разгледате килима от различни гледни точки на следващите снимки:

  • Цена на офертата: 1447       50%
  • цена на дребно: 3216 €
  • Код на килима: cls1142-618
  • Размер: 392x281 cm
  • Дебелина: Среден (5-10 mm)
  • Години: 0-20 (Ново)
  • Произход: Иран/ Персия
  • Височина на косъма - Основа: Вълна върху вълна
  • Гъстота на възлите: около 180.000 възли на m²
  • Цветове на килима:

Връзвани килими Qum: Кум (Qum или Ghom) е ирански град, смятан от шиитите за свещен. Намира се на 156 км югозападно от Техеран на брега на едноименната река и е областният град на провинцията Кум. Изработката на килимите Qum започва в големи мащаби през 1930 г. като тъкачите са експериментирали с различни модели от стари килими Senneh, Kashan, Isfahan и други известни персийски килими. Едно ново поколение дизайнери създава нови модели с редки за персийските килими цветове като светло зелено и турско синьо. Така килимите Qum придобиват нов, собствен облик. Измежду многото рисунъци известен е нареченият „градината” (Khesti). „Градината” е рисунък с различни повтарящи се квадрати, в които се пресъздават цветя или животни (сцени с птици, крилати лъвове, дракони), древни персийски ловни или исторически сцени. Молитвените килими с разнообразни религиозни сцени са също много популярни. Килимите са с голяма гъстота на възлите и материали от висока класа. Коприната и тънката качествена вълна правят килимите висококачествени.

Класически: Връзвани килими изработвани в градовете в килимарски работилници на стационарни станове (за разлика от номадите). Моделите им се изработват от дизайнери на килими първоначално върху хартия. Килимарят стриктно се придържа към тези модели при изработката - изтъкаването на килима, но дори и при тези килими могат да се открият малки различия.

Хоризонтални или вертикални по-тъмни ивици по лицевата част на килима: По-тъмните ивици се дължат на сгъването на килима по време на неговото транспортиране. Когато килимът бъде постлан и по него се стъпи те ще изчезнат. Примери

Abrash: Поради разликите в маслеността и количеството на солите съдържащи се във вълната по време на боядисването ѝ тя има различна попивност на боя. Преди процеса на изработката това не е толкова видно, но по време на тъкането се получават ивици с различни оттенъци на един и същ цвят. Това се нарича Абраш (Abrash) – което на персийски означава облаче – и е признак за естествеността и автентичността на вълната, при която не са използвани никакви химични средства. Примери

Основна категория
Вид
Произход
Размер/ Форма
Рисунък
Качество
Цвят

Pin it

Килими, които сте разгледали
Qum
Qum 392x281
1447 €

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!