fbРаботно време: от понеделник до петък от 10.00 ч. – 17:00 ч и събота 10:00 ч. – 15:00 ч

  Магазин

Baluch - Turkaman Персийски връзван килим 138x88

Baluch - Turkaman Персийски връзван килим 138x88

 Image Zoom


Цветовете на всеки килим се различават в зависимост от ъгъла под който го гледате. Можете да разгледате килима от различни гледни точки на следващите снимки:

  • Цена на офертата: 149       -30%
  • цена на дребно: 213 €
  • Код на килима: unq4102-2616
  • Размер: 138x88 cm
  • Дебелина: Среден (5-10 mm)
  • Години: 0-20 (Ново)
  • Височина на косъма - Основа: Вълна върху вълна
  • Гъстота на възлите: около 200.000 възли на m²
  • Цветове на килима:

Връзвани килими Baluch: Номадите Балуч (Baluch) са групи от различни народности, които се скитат между Персия и западен Афганистан. Baluch изработват много здрави вълнени килими с високо качество, които са тъкани много плътно и стегнато. Основата им е вълнена като понякога се използва и козя вълна. При по-новите килими се използва и памучна основа. При редица килими се среща декоративен тъкан килим на двата края по ширината на връзвания килим, който прави килимите още по-устойчиви и ги предпазва от износване. Тънките кантове на килимите в повечето случаи са от козя вълна. Багрите им са натурални в тъмно червено, синьо, кафяво и черно. Орнаментите им са геометрични и често пресъздават в разнообразни варианти „Дървото на живота” (символично изображение, което в повечето случаи се използва при молитвените килими). Килимите на балучите, които се предлагат в иранския град Машад (Mashad), се наричат Mashad-Baluch, докато онези, които се продават в афганистанския град Херат (Herat) са известни като Herat-Baluch.

Връзвани килими Turkaman: Килимите на Туркменистан се изработват в различни местности на Узбекистан, Туркменистан, Афганистан и в източен Туркестан и Белучистан (Belutchistan). Към туркменистанските килими се причисляват килимите Basjir, Salor, Tekke-Bochara, Jolam-Bocharaband, Ersar, Tjaudor и Yomut, които са примери за техника за изработка на килими наречена бухара (Bokhara). Някои от регионите на Туркменистан, в които се изработват килими са Ашхабад (Ashkabad), Бахарден (Bakharden), Геок-Тепе (Geok-Tepe), Кизил-Арват (Kizyl-Arvat) и Мерв (Merv). Тъмночервените и цялата гама на червеното от лилаво до кафяво са основните цветове с характерни повтарящи се осмоъгълници, ромбове, орнаменти „йомут” (yomut). Основата на килимите е вълнена.

Номадски: Връзвани килими изработвани от номадите. Номадите постоянно се придвижват и не стоят на едно определено място. Изработват ръчно килими на сглобяеми станове, поради това могат да се наблюдават някои разлики в тъкането и килимите понякога да са с неравномерна форма. Също така дизайнът на килимите става по памет и се определя от моментното вдъхновение на всеки килимар. Така понякога е възможно килимите да нямат успореден единен рисунък по цялата си повърхност.

Всички килими CarpetU2 подлежат на почистване с висококачествени антибактериални и Репеленти срещу молци ръжда продукти съгласно персийското законодателство.

Abrash: Поради разликите в маслеността и количеството на солите съдържащи се във вълната по време на боядисването ѝ тя има различна попивност на боя. Преди процеса на изработката това не е толкова видно, но по време на тъкането се получават ивици с различни оттенъци на един и същ цвят. Това се нарича Абраш (Abrash) – което на персийски означава облаче – и е признак за естествеността и автентичността на вълната, при която не са използвани никакви химични средства. Примери

Основна категория
Type
Произход
Размер/ Форма
Рисунък
Качество
Цвят

Pin it

Килими, които сте разгледали
Baluch - Turkaman
Baluch - Turkaman 138x88
149 €

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!